Acupunctuur

De geneeswijze Zhen Jiu (letterlijk: ‘prikken’, van naaldjes en ‘branden’, van kruiden) ontwikkelde zich al duizenden jaren geleden in China en bereikte van daaruit ook Japan. Al in de 17de eeuw maakten de Nederlanders er kennis mee via hun handelspost op het Japanse eilandje Deshima. De Nederlandse arts Willem ten Rhijne bedacht toen het woord ‘acupunctuur’, een samenstelling van het Latijn acus (naald) en pungere (prikken, steken).

Vanaf de 20ste eeuw ontwikkelden artsen in het oosten én in het westen de acupunctuur verder. Er kwamen steeds meer wetenschappelijke studies naar de effecten en naar de manier waarop het werkt. Zo ontstond een moderne westerse verklaring voor acupunctuur naast de traditionele Chinese, die nog altijd probleemloos naast elkaar bestaan.

In deze tijd van technologie ontwikkeld ook de acupunctuur zich verder en wordt er gebruik gemaakt van laseracupunctuur. 

Wat kan acupunctuur voor mij betekenen?

Acupunctuur wordt effectief ingezet bij veel klachten. Langdurige klachten, waarvoor de westerse reguliere geneeskunde geen oplossing kan vinden, zijn vaak wel te verminderen met behulp van acupunctuur. Enkele voorbeelden: , (chronische) vermoeidheid, depressie, angststoornis,, burn-out, griep en verkoudheid(corona), overspannenheid, RSI, hoofdpijn en migraine, rugpijn,, spierpijn, fibromyalgie, gewrichtspijn, slapeloosheid, menstruatieklachten,  eetstoornissen, herstel na operatie of ongeval,  overgangsklachten, darmklachten. Ook kinderen en baby"s zijn goed te behandelen met acupunctuur.

Oncologie ondersteuning

Acupunctuur en oncologie

Acupunctuur kan een goede aanvullende behandeling zijn bij kanker , zowel tijdens de behandeling van chemo-en/of radiotherapie als in de herstelperiode nadien. Acupunctuur kan verlichting geven van bijwerkingen van de behandeling en fysieke en psychische ondersteuning. Met behulp van acupunctuur streven we er veelal naar een betere balans te verkrijgen en de kwaliteit van leven te verhogen.

 

Acupunctuur kan ondersteuning bieden bij:

  • Misselijkheid en braken bij chemotherapie
  • Vermoeidheid en slapeloosheid
  • Depressie en angsten
  • Opvliegers en heftig zweten, ook bij hormoontherapie
  • Verbeteren van eetlust en spijsvertering
  • versterken van immuunsysteem, herstel vitaliteit
  • Verminderen van zenuwpijn (neuropathie)

Acupunctuur kan worden ingezet naast een reguliere behandeling. Ik raad  u aan uw behandeld arts op de hoogte te stellen van acupunctuur als aanvulling.

Oncologie patiënten hebben een andere behandeling nodig aangezien het lichaam verzwakt kan zijn door de reguliere behandelingen.Het is heel belangrijk om hier rekening mee te houden.

Ik heb een speciale opleiding oncologie acupunctuur gevolgd en kan patiënten op de juiste manier ondersteunen.